сряда, 22 септември 2010 г.

Целогодишен улов на попчета

Морският риболов за повечето колеги от вътрешността на страната е обвит в някаква мъгла и тайнственост. Много от тях си мислят, че е много труден, а това всъщност съвсем не е така... А нашата черноморска риба е най-вкусната.Много по-вкусна от средиземноморската и океанската. Риболовът на попчета например е много успешен по всяко време на годината и не се влияе от метеорологичните условия .
Това са най-разпространените морски риби по нашето Черноморско крайбрежие. Обитават скалистите дълбоки пясъчни и затревени дъна, където лесно намират храната си. Срещат се в устията на реките, вливащи се в Черно море, в слабосолени и сладки води. По време на размножителния период мъжките сменят окраската си. Хайверът се хвърля през пролетта и лятото върху камъни, черупки на миди и други предмети по дъното. Лесно може да се познае по жълтия цвят. Дължината на попчетата достига до 30см, а теглото им до 300гр. а
Храната им е предимно животинска. Имат голяма уста, осеяна с остри, ситни зъби.
Попчетата са нощни риби, ловят се по всяко време на деня, но с различна интензивност. Най-добре сутрин рано или привечер.

ЗИМЕН РИБОЛОВ на попчета,кая

Активността им, както и на повечето риби, е намаляла.
Обиковенно се крият в дупки и малки пещерички.На практика под всеки по - голям кмък има по някое попче.
Когато камъните са много близко до брега, най удачно е използването заострена пръчка.При нея влакното е:0.20 – 0.25 с дължина :100 – 150 mm Куките са с номера :7 – 9 . Дължината на пръчката е:1 – 1,2m С диаметър 5 – 10 mm обикновенно от дърво .
Търсят се дупките м-у камъните и там се забива пръчката ,така че върхът й да се показва от водатa. При хващане на попчето пръчката започва да играе и трябва бавно да се извади.
За стръв да се използват : миди , скариди (белени или не ) ,парченца от цаца (солена или прясна ) ,парче от попче .
Използват се няколко такива въдици , като се търсят дупки в които кълве .
Метода  успешно се използува в скалните плитчини при старият завод за лодки в Царево и скалите между Царево и село Варвара..
Там се лови и на плувка .
Влакното и куките за плувка са същите . Стръвта също . Отежнението на риболловна та линия е във вид на оливетка и лежи на дъното .Плувката може да е хоризонтална или вертикална не много голяма . Кълването е ясно изразено .
На пристанището в Царево и при скалите край брега при слънчево време, също може да се лови риба .А по Южното Черноморие през зимата слънчевите дни са нещо обичайно през деня.
Рирата се търси близко до буната, в най – дълбоките дупки м- у преплетените тетраподи .
Може да се иизползва 4,5 –6 m телескоп без водачи . Основното влакно 0,30 – 0,35 mm, качествено, за да издържа на триенето по камъните и мидите . Повода е с дължина 100-130 mm и диаметър 0,18 – 0,25 mm . Куките са с номера 7- 9 , които можем предварително да ги разкалим, за да не се късат или чупят. Оловото е със сверична форма , за да може да се провира м – у тетраподите .Около 20 грама .

Няма коментари:

Публикуване на коментар