сряда, 22 септември 2010 г.

Риболов на топлото южно крайбрежие.

Риболов на топлото южно море в Царево.

Различията в климата на южното крайбрежие  определят благоприятните условия за почти целогодишен риболов.И благодатен.Иразнообразен.И приятно слънчев.
Влиянието на субтропичният климат от Средиземномориеето прииждащо от Босфора тук си казва думата и е различно от континенталното влияние на север. Като цяло климатът е типично преходно- средиземноморски.Зимата в района е слънчева и се характеризира с отсъствието на силни студове /средната януарска температура е

2,5 °C /, лятото е най-продължителният и добре изразен сезон , сухо и горещо /средната юлска температура 24,27 °C /, есента е дълга и топла .Валежите са около средните за България / 650 .

От юг нахлуват предимно топли ветрове, а от север значително по-рядко и по-студени ветрове.

  Пролетта настъпва сравнително рано. Средната температура на въздуха се задържа устойчиво над 5 С още на 19 февруари, като само в най – високите части на планината Странджа е студена.

1 коментар:

  1. Може би е малко известно, но в БГ има три маломерни района където преобладава субтропичен , средиземноморски климат...Долината на Струма в районът на Сандански ,Свиленград и южното крайбрежие на община Царево на юг от село Лозенец до границата с Турция.

    ОтговорИзтриване