сряда, 22 септември 2010 г.

Изби чернокоп край Царево

Лови се на чепаре с едри куки и щъркелови пера


Тази година за разлика от предната по морето се лови повече и по-разнообразна риба. Миналата есен имаше само сафрид и нищо друго. Сега се ловят и доста едри чернокопи, едри сафриди, а в определени дни и паламуди. Интересното този сезон е, че рибата влезе в нашия участък още в първите дни на септември и промените на времето ту я приближават до бреговете ни, ту я дърпат навътре. Тези видове риби са хищни и неистово преследват пасажите със ситни рибета. Също така налитат се и помежду си. В общи линии в морето всички риби са хищни и винаги по-големите изяждат по-малките...


В началото на ноември най-много риба се върти по Южното Черноморие. Там са съсредоточени и най-много риболовци. Дори варненци по това време на годината слизат на юг от Бургас да ловят риба. Накуп ловят по над 50 лодки и гледката е много впечатляваща. Най-общо казано, лови се по два начина. Първият е на отвесно чепаре под лодката, а вторият е на влачене на паламудско чепаре с доста по-едри куки. Морският риболов, за разлика от сладководния, е много по-зависим от времето и дните, в които може да се влезе в морето с лодка не са никак много. Дори да грее слънце и да е топло, ако духа силен вятър, риболовът просто пропада. В бурно море влизат само корабите. През тихите дни, когато морето е гладко, на пристанищата почти не остават лодки. Буквално всеки е зает с риболов. Дори увеселителните корабчета, яхти и лодки, които през лятото се ползват за разходки, сега са заети с риболов. Има и смелчаци, които влизат в морето с разни самоделни корита, което не е никак оправдано, тъй като нашето море може да се разбушува само за 15 минути и да се вдигнат високи къси вълни, които много лесно преобръщат малките "черупки". Професионалните рибари буквално денонощно не излизат от водата. Привечер излизат с лодките и залагат или чернокопски мрежи, или пускат паламудска "узакма". На сутринта прибират улова и влизат отново в морето с чепаретата. Ако има паламуд, ловят него, ако ли не, гонят чернокопа или сафрида.
До преди седмица пасажите с чернокоп се въртяха на север край нос Калиакра. Само за 2-3 дни си биха камшика оттам и се настаниха край Царево. Сега най-много чернокоп се лови пред стария завод за лодки между Царево и Ахтопол. Около Маслен нос има по-малко чернокоп, но пък се навъртат паламуди, а около Коракя незнайно защо няма гръмната риба. Там, където са струпани лодките, там е и рибата. Лови се на отвесно едро чернокопско чепаре с 10-12 куки. Лодката се оставя на дрейф и само ако има вятър, се пуска плаваща котва. Най-често това е привързана на въже празна каса за риба, която забавя хода на лодката. Препоръчително е чепарето да е отвесно под лодката. Ако течението или вятърът са по-силни и влакното бяга настрани, резултатът е доста по-слаб. След като оловото, тежко 60-80 г, стигне до дъното, се започва рязко повдигане на въдицата и отпускане. Куките са с привързани към тях перца и имитират пасаж дребни рибки, с които чернокопите се хранят. Те ги налитат стръвно и се ловят много резултатно. Чернокопът и паламудът предпочитат най-често черни пера, но рано сутрин или в мрачно време са много резултатни белите пера или ламетата. След повдигане и отпускане на въдицата оловото спира да потъва или линията натежава, което е сигурен признак, че има закачена риба. Наведнъж често се вадят по няколко риби. Ако на чепарето налетят паламуди, работата става още по-сериозна. По същия начин се ловят и сафриди, но на чепаретата се използват по-малки куки. За паламуд пък куките са доста по-големи. Паламудското чепаре е с около 30 куки и се влачи на ход с лодката. Все още излизат сравнително рядко паламуди, но пък са доста едри тази година. Вече бият към кило. Все още обаче паламудите се ловят инцидентно. По думите на старите морски вълци паламудското време тепърва предстои.
За ден късметлиите сега ловят от 10 до 20 кг риба! При това много вкусна... Ако по язовирите и реките рибите често се връщат обратно във водата, то черноморските минават задължително през скарата... Това не важи за драконите, които също налитат на чепарето. Напоследък има много от тях, а те са опасни и не трябва да се пипат с ръце. Гръбните им шипове пускат отрова и при убождане се стига до болница. Ръката се надува и боли много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар