сряда, 22 септември 2010 г.

Късната есен е най-подходящото време за морски риболов

Сафрид и зарган кълват по морето
Блатен червей е добра примамка


От година на година все по актуален става морският риболов по това време на годината. Бреговете на южното ни Черноморие през цялата есен са отрупани с рибари. Отделно от това стотици лодки с въдичари кръстосват ежедневно морската шир. Когато времето го позволява, разбира се. Всяка година очакванията за големи пасажи с паламуд и чернокоп.  Стари рибари твърдят, че понякога така са се стекли метеорологичните условия през есента, че пасажите са минали на много голямо разстояние от брега и съответно риболов не е имало.
За сметка на това тагава морето буквално ври от едри сафриди и заргани. Е, какво пък толкова, морските рибари ловят каквото има...

  Зарганите пане по Южното Черноморие са доста по-едри и повече от обичайното... Явно липсата на едра хищна риба като лефер, паламуд или чернокоп спомага все още да се ловят заргани в прилични количества. Успоредно с тях сега на бомбарда се ловят и платерини. Черноморският зарган няма кой знае колко внушителни размери, но създава много емоции и е предпочитан вид за риболов по морето. Освен това зарганите са невероятно вкусни. За съжаление те се ловят добре само през късната есен и началото на зимата. Срещат се по цялото крайбрежие и местните рибари добре познават навиците им. Те винаги са мерило за това къде са рибите в момента.
Все още "сребърните стрели" се задържат в близост до брега и се ловят на бомбарда 20-30 г, плаваща или потъваща. На метър и половина след нея се закача кука със стръв блатен червей. Използва се влакно 0,18-0,20 мм и куки №8-10. Замята се максимално навътре и леко се навива с макарата, точно като при риболова на блесна. Зарганът атакува мощно примамката и ударът се усеща на върха на въдицата. Зарганите са най-активни рано сутрин и привечер, но където ги има в повече, кълват през целия ден. Най-добри резултати сега има на скалите край Царево ,Синеморец, Варвара, Маслен нос и Приморско. Още по тъмно най-добрите места се заемат от мераклиите.
Скалите, по които се лови зарган, рано сутрин са невероятно хлъзгави и трябва да се внимава много, за да няма неприятни инциденти. Друг лош факт е, че, къде законно, къде не, повечето носове, вдадени в морето, по незнайни причини са станали частни и достъпът до някои от най-добрите места за риболов напоследък е силно ограничен. На някои места насред скалите вече има частни имения, басейни и миниплажове... Особено на Синеморец!
Есен ако не друго, то поне има сафрид в изобилие. Най-добре се лови от лодка на километър-два навътре от брега. Постепенно големите пасажи се изтеглят на юг и сега се ловят най-много пред Царево. Стотици лодки ежедневно са в морето. За ден се ловят поне по 10-15 кг на човек. Лови се на класическо сафридско чепаре с 10-15 куки. Пасажите сега се въртят на дълбочина 30-40 м и за целта се използва по-тежко, до 80 г продълговато олово. След като то тупне на дъното, въдицата се поклаща съвсем бавно нагоре-надолу, докато се усети, че на куките се закачват риби. Тогава се изчаква още минута, докато се нанижат риби и на останалите куки, за да не се мъкне догоре само за 1-2 риби. Така се повишава ефективността. Очаква се риболовът на заргани и сафриди да продължи поне до Никулден. Използването на въдица, дълга 3,00-3,60, е за предпочитане, тъй като рамото й е по-голямо и може да се работи с повече куки, което означава повече извадени риби наведнъж...
Страницата подготви Калоян БЕЛОПОЛСКИ
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=213093

Няма коментари:

Публикуване на коментар