сряда, 22 септември 2010 г.

Есента и началото на зимата традиционно са най-доброто време за морски риболов

Есента и началото на зимата традиционно са най-доброто време за морски риболов. Много от мигриращите риби сега са в близост до българските брегове и радват както професионалните рибари, така и любителите. Сега е времето да си уловиш прилично количество вкусна морска риба. Старите рибари се ориентират по местоположението на чайките и кормораните. Техните ята винаги са над рибните пасажи и са сигурен ориентир. Напоследък като че ли водата в морето постепенно се изчиства и рибата се увеличава. Ежедневно могат да се видят множество играещи делфини - сигурен признак, че водата се изчиства.

От година на година Южното Черноморие събира все повече фенове на морския риболов. Сега курортите са празни, цените на нощувките и храната са много ниски и си струва да се отделят няколко дни за морски риболов (петък, събота и неделя). Вече доста хора са се усетили и на южното крайбрежие идват много рибари от цялата страна. Времето по морето е много меко и е истинско удоволствие да ловиш риби под нежното слънце.
Най-атрактивен сега е риболовът на зарган. Лови се от брега на булдо пълно с вода или на бомбарда (Сбиролино) с тегло 20-40 г. На дълъг повод се връзва средна по размер кука и на нея се нанизва едно бяло червейче, а отдолу се закачат два морски червея. Замята се максимално навътре и с много бавно въртене на макарата линията се прибира към брега. Примамката е естествена, но се води като изкуствена стръв. Това допълнително привлича хищните заргани.
Много добри места за риболов на зарган сега са скалите над Арапя, Царево-под църквата, Царево-от скалите на завода ,Царево до вдадените скали по пътя за Варвара и борунът под Синеморец.
За разлика от сладководния риболов, при който със захранка караш рибите да дойдат при теб, тук се налага ние да ги търсим непрестанно. Морските риби са в постоянно движение и пасажите трябва да бъдат следвани.
Риболовът на зарган е много динамичен, а удоволствието да се сбориш с някой метров екземпляр е неповторимо. Освен това зарганът е и една от най-вкусните морски риби въобще. Приготвен на скара с малко лимон е изкушение за всеки ценител на тънките вкусове.
Сафридите се ловят предимно от лодка, но в моментите, в които наближат бреговете на чепаре, се правят по две кофи на човек! По пристанищата също може да се лови едър сафрид, но на плувка със стръв парченце рибка. Най-резултатно е пристанището на Приморско и Царево, особено на светеща плувка. На созополското се ловят предимно попчета и от време на време илария. Защо там сега няма сафрид не е ясно. Съвсем скоро се очаква да се завърти и паламудът. На дългите плажни ивици се ловят много платерини и морски кефали на дъно. И те налитат на морски червей. Сега плажът на Дюни вместо със знойни германки е пълен с бургаски рибари.
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ, КЪДЕТО НЯМА МОРЕ

1 коментар: