сряда, 22 септември 2010 г.

Целогодишен улов на попчета

Морският риболов за повечето колеги от вътрешността на страната е обвит в някаква мъгла и тайнственост. Много от тях си мислят, че е много труден, а това всъщност съвсем не е така... А нашата черноморска риба е най-вкусната.Много по-вкусна от средиземноморската и океанската. Риболовът на попчета например е много успешен по всяко време на годината и не се влияе от метеорологичните условия .
Това са най-разпространените морски риби по нашето Черноморско крайбрежие. Обитават скалистите дълбоки пясъчни и затревени дъна, където лесно намират храната си. Срещат се в устията на реките, вливащи се в Черно море, в слабосолени и сладки води. По време на размножителния период мъжките сменят окраската си. Хайверът се хвърля през пролетта и лятото върху камъни, черупки на миди и други предмети по дъното. Лесно може да се познае по жълтия цвят. Дължината на попчетата достига до 30см, а теглото им до 300гр. а
Храната им е предимно животинска. Имат голяма уста, осеяна с остри, ситни зъби.
Попчетата са нощни риби, ловят се по всяко време на деня, но с различна интензивност. Най-добре сутрин рано или привечер.

ЗИМЕН РИБОЛОВ на попчета,кая

Активността им, както и на повечето риби, е намаляла.
Обиковенно се крият в дупки и малки пещерички.На практика под всеки по - голям кмък има по някое попче.
Когато камъните са много близко до брега, най удачно е използването заострена пръчка.При нея влакното е:0.20 – 0.25 с дължина :100 – 150 mm Куките са с номера :7 – 9 . Дължината на пръчката е:1 – 1,2m С диаметър 5 – 10 mm обикновенно от дърво .
Търсят се дупките м-у камъните и там се забива пръчката ,така че върхът й да се показва от водатa. При хващане на попчето пръчката започва да играе и трябва бавно да се извади.
За стръв да се използват : миди , скариди (белени или не ) ,парченца от цаца (солена или прясна ) ,парче от попче .
Използват се няколко такива въдици , като се търсят дупки в които кълве .
Метода  успешно се използува в скалните плитчини при старият завод за лодки в Царево и скалите между Царево и село Варвара..
Там се лови и на плувка .
Влакното и куките за плувка са същите . Стръвта също . Отежнението на риболловна та линия е във вид на оливетка и лежи на дъното .Плувката може да е хоризонтална или вертикална не много голяма . Кълването е ясно изразено .
На пристанището в Царево и при скалите край брега при слънчево време, също може да се лови риба .А по Южното Черноморие през зимата слънчевите дни са нещо обичайно през деня.
Рирата се търси близко до буната, в най – дълбоките дупки м- у преплетените тетраподи .
Може да се иизползва 4,5 –6 m телескоп без водачи . Основното влакно 0,30 – 0,35 mm, качествено, за да издържа на триенето по камъните и мидите . Повода е с дължина 100-130 mm и диаметър 0,18 – 0,25 mm . Куките са с номера 7- 9 , които можем предварително да ги разкалим, за да не се късат или чупят. Оловото е със сверична форма , за да може да се провира м – у тетраподите .Около 20 грама .

На паламуд с лодка в залива на Царево.

Повечето от морските риби успешно се ловят крайбрежно.Според сезона до 2-3 кофи. за , който му разбира.Попчета и зарган почти целогодишно.НО...Ако искате да усетите тръпката от есенният лов на паламуд.Което си е чиста рибна златна треска.Тогава в края на есента и началото на зимата когато морето буквално ври тогава ви трябва лодса.С гумена също става.
Ако нямате собствена ето една възможност в Царево където е Меката на паламудениият улов /октомври и ноември/.

  Риболовен туризъм в Черно море с лодка за риболов и разходка "Актиния" - гр.Царево

Тук:

http://boat-actinia.blogspot.com/p/blog-page_01.html

Друг вариант е ако си направите резервация за настаняване в хотел да поискате да ви осигурят качване на лодка при местните рибари.Само в Царево има над 150 регистрирани рибарски лодки и има доста възможности да се присъедините към всеобщата треска за риболов на професионалните местни рибари.
Ето и координатите на най-добрият целогодишен хотел в Царево.Големи  стаи.Тънкана цени от септември до юли.Отоплява се с парно и нон стоп има топла вода и жега.Има  ресторантче и осигуряват като поискаш барбекю в градината...А какво му трябва на рибаря.Барбекю на двора при хубаво време и фризер за уловената риба.

Хотел Царево Плаза
Координати тук:
http://tzarevoplaza.tzarevo.com/bg/

Къде са хубавите места за харпунджии?

  През месеците Септември,Октомври и Ноември, когато е есенната миграция на рибите при вълнение на морето до три бала, може да се практикува успешен подводен риболов.
Може да се използват и секите,които не са малко,с други думи казано това са скали, които продължават навътре в морето до 200- 300 метра с дълбочина на водата над тях от 2 до 10 метра
За целта е подходящ и всеки скалист нос, с рязка разлика в дълбочините.
   Подводният риболов се практикува на тези места до спадане на температурата на водата до 14 градуса.Веднага добавям, че в някои години има и изключения и може да се лови и под тази температура.Ще се опитам да споделя част от тях които съм посещавал.Созопол - от тук на юг водите се избистрят, дълбочините до брега са по изразени,както има и по-богат растителен и животински свят.Може да се ловува на юг от града. Същинската част започва от Харманите, следват Кефалония,плажа Алепу, както Райския залив,нос Колкита,Фиордите,Чайка, Агалина......
Змийски остров- сега достъпа до него е малко затруднен, но в миналото се беше превърнал в отдушник, когато морето е бедно на риба.Там все ще се появи нещо.Разположението на острова и многобразния дънен профил способсттвуват за концентрация на кефал , платерина както и лефер.
Приморско-Акватория често посещавана от съзтезатели.Чудни места има на Перла и Кондрос на север и заливът Атлиман.
Китен-на север и юг се открива отлична зона с малки средни и големи дълбочини. На времето го наричахме Елдорадо.
Секата- Намира се на по малко от километър навътре в морето срещу къмпинг "Юг"
връхната част на подводния масив е почити до повърхността и това я прави забележима даже и в тихо време.
Лозенец-северната страна на носа издаден пред едноименния къмпинг.Също и тясната крайбрежна ивица на юг от селото.Там се намира огромна сека ,тя започва от характерна скала ,която ние наричахме "Перката на акулата".На 200 метра в морето при залез слънце там се разхождат хубави лефери.
Арапя-добри места на север от къмпинга, до местността Параклиса. Това е първостепенен обект за подводен риболов, както е и много живописен.
Царево-Отлични ловни полета и на север и на юг от пристанището.
Лафина-Архипелаг на 3 км.южно от Царево.Място с хазартна репутация или предлага много или нищо.
Варвара-Необикновенна красота и всякакви представители интересуващи подводния риболовец.
Ахтопол-Заслужават внимание всички околни скалисти брегове.Много привлекателен е заливът Ахтото на юг от града.

...........

Още за: Къде има хубави места за подводен риболов на Харпун тук:

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=40&t=4283&start=0

Кога тръгват различните морски риби?

Кая може да се очаква при температури на водата над 8С. Не мигрира. Началото на март.
Калкан над 12С. Не мигрира.
Кефалови : не зимуват тук (с някой изключения, при по-топли места).
Сафрид около 20 май при 16-17 градуса
Карагьоз 15 март.

Остават:
Лаврак
Лефер
Паламуд
Морска котка
Зарган
По горните са топлолюбиви.

Още за :

Кога тръгват различните морски риби ?

тук: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=2&t=12876&start=60

Морският риболов е безплатен ...ако е любителски.

Извадка от Правилника, отнасящ се само за риболова в Черно море:


Раздел III
Любителски риболов

Чл. 23. (1) Българските граждани могат да извършват любителски риболов без билет във водите на Черно море при спазване изискванията на глава четвърта.
(3) Чужденците могат да извършват любителски риболов с разрешително,издадено от ИАРА, при условията и по реда на наредбата по чл. 18, ал. 1 след заплащане на такса, определена с тарифата по чл. 18, ал. 3.

Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1a. да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) в Черно море;
1b. Във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;
(2) След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 3 кг от всички видове риби, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.
(3) Уловената риба по ал. 2 не може да бъде предмет на покупко-продажба.
(4) Любителският риболов, се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.(размножителен период)

Изби чернокоп край Царево

Лови се на чепаре с едри куки и щъркелови пера


Тази година за разлика от предната по морето се лови повече и по-разнообразна риба. Миналата есен имаше само сафрид и нищо друго. Сега се ловят и доста едри чернокопи, едри сафриди, а в определени дни и паламуди. Интересното този сезон е, че рибата влезе в нашия участък още в първите дни на септември и промените на времето ту я приближават до бреговете ни, ту я дърпат навътре. Тези видове риби са хищни и неистово преследват пасажите със ситни рибета. Също така налитат се и помежду си. В общи линии в морето всички риби са хищни и винаги по-големите изяждат по-малките...


В началото на ноември най-много риба се върти по Южното Черноморие. Там са съсредоточени и най-много риболовци. Дори варненци по това време на годината слизат на юг от Бургас да ловят риба. Накуп ловят по над 50 лодки и гледката е много впечатляваща. Най-общо казано, лови се по два начина. Първият е на отвесно чепаре под лодката, а вторият е на влачене на паламудско чепаре с доста по-едри куки. Морският риболов, за разлика от сладководния, е много по-зависим от времето и дните, в които може да се влезе в морето с лодка не са никак много. Дори да грее слънце и да е топло, ако духа силен вятър, риболовът просто пропада. В бурно море влизат само корабите. През тихите дни, когато морето е гладко, на пристанищата почти не остават лодки. Буквално всеки е зает с риболов. Дори увеселителните корабчета, яхти и лодки, които през лятото се ползват за разходки, сега са заети с риболов. Има и смелчаци, които влизат в морето с разни самоделни корита, което не е никак оправдано, тъй като нашето море може да се разбушува само за 15 минути и да се вдигнат високи къси вълни, които много лесно преобръщат малките "черупки". Професионалните рибари буквално денонощно не излизат от водата. Привечер излизат с лодките и залагат или чернокопски мрежи, или пускат паламудска "узакма". На сутринта прибират улова и влизат отново в морето с чепаретата. Ако има паламуд, ловят него, ако ли не, гонят чернокопа или сафрида.
До преди седмица пасажите с чернокоп се въртяха на север край нос Калиакра. Само за 2-3 дни си биха камшика оттам и се настаниха край Царево. Сега най-много чернокоп се лови пред стария завод за лодки между Царево и Ахтопол. Около Маслен нос има по-малко чернокоп, но пък се навъртат паламуди, а около Коракя незнайно защо няма гръмната риба. Там, където са струпани лодките, там е и рибата. Лови се на отвесно едро чернокопско чепаре с 10-12 куки. Лодката се оставя на дрейф и само ако има вятър, се пуска плаваща котва. Най-често това е привързана на въже празна каса за риба, която забавя хода на лодката. Препоръчително е чепарето да е отвесно под лодката. Ако течението или вятърът са по-силни и влакното бяга настрани, резултатът е доста по-слаб. След като оловото, тежко 60-80 г, стигне до дъното, се започва рязко повдигане на въдицата и отпускане. Куките са с привързани към тях перца и имитират пасаж дребни рибки, с които чернокопите се хранят. Те ги налитат стръвно и се ловят много резултатно. Чернокопът и паламудът предпочитат най-често черни пера, но рано сутрин или в мрачно време са много резултатни белите пера или ламетата. След повдигане и отпускане на въдицата оловото спира да потъва или линията натежава, което е сигурен признак, че има закачена риба. Наведнъж често се вадят по няколко риби. Ако на чепарето налетят паламуди, работата става още по-сериозна. По същия начин се ловят и сафриди, но на чепаретата се използват по-малки куки. За паламуд пък куките са доста по-големи. Паламудското чепаре е с около 30 куки и се влачи на ход с лодката. Все още излизат сравнително рядко паламуди, но пък са доста едри тази година. Вече бият към кило. Все още обаче паламудите се ловят инцидентно. По думите на старите морски вълци паламудското време тепърва предстои.
За ден късметлиите сега ловят от 10 до 20 кг риба! При това много вкусна... Ако по язовирите и реките рибите често се връщат обратно във водата, то черноморските минават задължително през скарата... Това не важи за драконите, които също налитат на чепарето. Напоследък има много от тях, а те са опасни и не трябва да се пипат с ръце. Гръбните им шипове пускат отрова и при убождане се стига до болница. Ръката се надува и боли много.

Късната есен е най-подходящото време за морски риболов

Сафрид и зарган кълват по морето
Блатен червей е добра примамка


От година на година все по актуален става морският риболов по това време на годината. Бреговете на южното ни Черноморие през цялата есен са отрупани с рибари. Отделно от това стотици лодки с въдичари кръстосват ежедневно морската шир. Когато времето го позволява, разбира се. Всяка година очакванията за големи пасажи с паламуд и чернокоп.  Стари рибари твърдят, че понякога така са се стекли метеорологичните условия през есента, че пасажите са минали на много голямо разстояние от брега и съответно риболов не е имало.
За сметка на това тагава морето буквално ври от едри сафриди и заргани. Е, какво пък толкова, морските рибари ловят каквото има...

  Зарганите пане по Южното Черноморие са доста по-едри и повече от обичайното... Явно липсата на едра хищна риба като лефер, паламуд или чернокоп спомага все още да се ловят заргани в прилични количества. Успоредно с тях сега на бомбарда се ловят и платерини. Черноморският зарган няма кой знае колко внушителни размери, но създава много емоции и е предпочитан вид за риболов по морето. Освен това зарганите са невероятно вкусни. За съжаление те се ловят добре само през късната есен и началото на зимата. Срещат се по цялото крайбрежие и местните рибари добре познават навиците им. Те винаги са мерило за това къде са рибите в момента.
Все още "сребърните стрели" се задържат в близост до брега и се ловят на бомбарда 20-30 г, плаваща или потъваща. На метър и половина след нея се закача кука със стръв блатен червей. Използва се влакно 0,18-0,20 мм и куки №8-10. Замята се максимално навътре и леко се навива с макарата, точно като при риболова на блесна. Зарганът атакува мощно примамката и ударът се усеща на върха на въдицата. Зарганите са най-активни рано сутрин и привечер, но където ги има в повече, кълват през целия ден. Най-добри резултати сега има на скалите край Царево ,Синеморец, Варвара, Маслен нос и Приморско. Още по тъмно най-добрите места се заемат от мераклиите.
Скалите, по които се лови зарган, рано сутрин са невероятно хлъзгави и трябва да се внимава много, за да няма неприятни инциденти. Друг лош факт е, че, къде законно, къде не, повечето носове, вдадени в морето, по незнайни причини са станали частни и достъпът до някои от най-добрите места за риболов напоследък е силно ограничен. На някои места насред скалите вече има частни имения, басейни и миниплажове... Особено на Синеморец!
Есен ако не друго, то поне има сафрид в изобилие. Най-добре се лови от лодка на километър-два навътре от брега. Постепенно големите пасажи се изтеглят на юг и сега се ловят най-много пред Царево. Стотици лодки ежедневно са в морето. За ден се ловят поне по 10-15 кг на човек. Лови се на класическо сафридско чепаре с 10-15 куки. Пасажите сега се въртят на дълбочина 30-40 м и за целта се използва по-тежко, до 80 г продълговато олово. След като то тупне на дъното, въдицата се поклаща съвсем бавно нагоре-надолу, докато се усети, че на куките се закачват риби. Тогава се изчаква още минута, докато се нанижат риби и на останалите куки, за да не се мъкне догоре само за 1-2 риби. Така се повишава ефективността. Очаква се риболовът на заргани и сафриди да продължи поне до Никулден. Използването на въдица, дълга 3,00-3,60, е за предпочитане, тъй като рамото й е по-голямо и може да се работи с повече куки, което означава повече извадени риби наведнъж...
Страницата подготви Калоян БЕЛОПОЛСКИ
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=213093

Риболов на топлото южно крайбрежие.

Риболов на топлото южно море в Царево.

Различията в климата на южното крайбрежие  определят благоприятните условия за почти целогодишен риболов.И благодатен.Иразнообразен.И приятно слънчев.
Влиянието на субтропичният климат от Средиземномориеето прииждащо от Босфора тук си казва думата и е различно от континенталното влияние на север. Като цяло климатът е типично преходно- средиземноморски.Зимата в района е слънчева и се характеризира с отсъствието на силни студове /средната януарска температура е

2,5 °C /, лятото е най-продължителният и добре изразен сезон , сухо и горещо /средната юлска температура 24,27 °C /, есента е дълга и топла .Валежите са около средните за България / 650 .

От юг нахлуват предимно топли ветрове, а от север значително по-рядко и по-студени ветрове.

  Пролетта настъпва сравнително рано. Средната температура на въздуха се задържа устойчиво над 5 С още на 19 февруари, като само в най – високите части на планината Странджа е студена.

Есента и началото на зимата традиционно са най-доброто време за морски риболов

Есента и началото на зимата традиционно са най-доброто време за морски риболов. Много от мигриращите риби сега са в близост до българските брегове и радват както професионалните рибари, така и любителите. Сега е времето да си уловиш прилично количество вкусна морска риба. Старите рибари се ориентират по местоположението на чайките и кормораните. Техните ята винаги са над рибните пасажи и са сигурен ориентир. Напоследък като че ли водата в морето постепенно се изчиства и рибата се увеличава. Ежедневно могат да се видят множество играещи делфини - сигурен признак, че водата се изчиства.

От година на година Южното Черноморие събира все повече фенове на морския риболов. Сега курортите са празни, цените на нощувките и храната са много ниски и си струва да се отделят няколко дни за морски риболов (петък, събота и неделя). Вече доста хора са се усетили и на южното крайбрежие идват много рибари от цялата страна. Времето по морето е много меко и е истинско удоволствие да ловиш риби под нежното слънце.
Най-атрактивен сега е риболовът на зарган. Лови се от брега на булдо пълно с вода или на бомбарда (Сбиролино) с тегло 20-40 г. На дълъг повод се връзва средна по размер кука и на нея се нанизва едно бяло червейче, а отдолу се закачат два морски червея. Замята се максимално навътре и с много бавно въртене на макарата линията се прибира към брега. Примамката е естествена, но се води като изкуствена стръв. Това допълнително привлича хищните заргани.
Много добри места за риболов на зарган сега са скалите над Арапя, Царево-под църквата, Царево-от скалите на завода ,Царево до вдадените скали по пътя за Варвара и борунът под Синеморец.
За разлика от сладководния риболов, при който със захранка караш рибите да дойдат при теб, тук се налага ние да ги търсим непрестанно. Морските риби са в постоянно движение и пасажите трябва да бъдат следвани.
Риболовът на зарган е много динамичен, а удоволствието да се сбориш с някой метров екземпляр е неповторимо. Освен това зарганът е и една от най-вкусните морски риби въобще. Приготвен на скара с малко лимон е изкушение за всеки ценител на тънките вкусове.
Сафридите се ловят предимно от лодка, но в моментите, в които наближат бреговете на чепаре, се правят по две кофи на човек! По пристанищата също може да се лови едър сафрид, но на плувка със стръв парченце рибка. Най-резултатно е пристанището на Приморско и Царево, особено на светеща плувка. На созополското се ловят предимно попчета и от време на време илария. Защо там сега няма сафрид не е ясно. Съвсем скоро се очаква да се завърти и паламудът. На дългите плажни ивици се ловят много платерини и морски кефали на дъно. И те налитат на морски червей. Сега плажът на Дюни вместо със знойни германки е пълен с бургаски рибари.
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ, КЪДЕТО НЯМА МОРЕ

Кога,къде,какви риби и как?

    Морето/особенно южното крайбрежие което значително по-дълго време остава топло/ дава възможност за целогодишен риболов.От години събирам информация за това Къде?Как?Кога?Какви риби се хващат?...А и  също...Колко риба се хваща?
Личните си впечатления също ще разкажа.И покажа някой снимки.
    Тук ще направя опит да споделя наученото.С възможност да го обсъдим и актуализираме информацията.
Веднага признавам, че част от материалите съм "гепил" от други риболовни форуми, но добросъвестно ще гледам да посоча источниците.